Monday, 5 November 2012

. . . Drama Before Kahwin By MatLutfi90 . . .

Hai Reader's!
Wahhh..sekarang ni cuti sekolah kan? bulan 11 dan 12 adalah bulan yang penuh dengan majlis-majlis perkahwinan! kenduri babe... i like..gemuklah kita #makcikCt hohoho...

So,topik untuk entry kali ni adalah, drama-drama sebelum kahwin! haaaa..jangan ingat senang ok nak kahwin. so, aku nak share video #matlutfi ni dengan korang ok. layannnnn...

video

mamat ni bercakap tentang kehidupam sebenar bukan fairytales story ok? sebab tu ramai yang boleh layan video dia. yang dislike tu jelous la tuh! hahahahaa ^_^

To u ols yang nak kahwin tu, selamat berkahwin ok? :')

Sunday, 28 October 2012

. . . Kerana Dia Seorang Abah . . .

Hye Reader's!
Wahhh....letih aku mengemas kembali blog ni, sawang-sawang dah mula bercambah... sorry,a bit busy by this few week -_-'

Entry kali ni, dengan tanpa segan silunya dan aku rasa aku tak patut nak malu? u know why? sebab im a Daddy's Girl! hahahaha...


Kadang-kadang, kita tak nampak yang seorang ayah,abah,bapak,abi dan lain-lain tu menunjukkan kasih sayang dorang kan? macam mana kita nak nampak pun aku tak tau. Tapi percayalah,disebalik teguran or bebelan seorang ibu or mak or mama kebanyakannya datang dari seorang ayah! hahaha..

- Ayah akan menegah sekeras-kerasnya "jangan minum ais! degil, bila demam tu nak baik!" opsss...kita menangis, dalam hati berkata "abah memang teruk! kejam!" tapi pernah tak kita berfikir.. ayah kita sangat risau pada ketika itu? pernah tak kita terfikir, dia takkan tidur lena dan meminta ibu melihat keadaan kita didalam bilik?

- Ketika pergi ke asrama, ayah menghantar kita dengan penuh rasa tenang.. disaat itu, kita hanya memikirkan... "abah tak pernah kisah, dia lagi suka kalau aku tak ada kat rumah" sedar tak masa tu, ayah yang sibuk memikirkan segala keperluan kita? disaat ibu hanya mampu menangis disisi kita... ayah meninggalkan kita dengan begitu pantas dikawasan asrama. terfikirkah kita bahawa ayah sedang menahan perasaan nya? T_T

- Ketika kita mahu keluar malam dengan kawan-kawan kita bagi menonton wayang, ayah menegah dengan keras "jangan keluar! kat luar tu bahaya! masuk bilik balik" lalu mengambil kunci kereta kita dan masuk kebiliknya dengan wajah tenang. perasaan kita ketika itu "abah tak faham! control aku sgt, im a big girl now la abah!" sedarkah kita, bahawa ayah sentiasa menjaga kita? semakin besar semakin bertambah tanggungjawab seorang ayah kan? 

- Ketika ayah meminta untuk kita belikan 'kuih cake' dihari jadinya? apa yang kita lakukan? memandang remeh kan? "ahh..mungkin abah bergurau" bisik didalam hati, tapi pernah tak kita terfikir, bukan harga cake menjadi ukuran tapi usaha kita untuk memenuhi permintaan nya. mungkin bagi kita ayah dah terlalu tua tapi pernah tak kita fikir segala permintaan kita yang dimakbulkan ayah sepanjang usia kita? T_T

- Ketika kita kecewa, kecewa dengan cinta yang tiada penghujungnya.ayah setia menanti kepulangan kita disebalik langsir biliknya. mungkin kita tak sedar bahawa ayah terlalu risau akan keadaan kita pada ketika itu. ketika kita cuba menyembunyikan rasa sakit dan pedih pada ketika itu. sedarkah kita bahawa ayah akan mengarahkan  ibu "pergi tengok anak awak tu..." itu saja dah dapat menunjukkan betapa kasihnya ayah.


 - Disaat kita akan diijab kabulkan...percaya lah...itu merupakan saat yang paling berat untuk seorang ayah melepaskan anak perempuannya. melepaskan tanggungjawab yang mungkin kita rasa lega, tapi sedar tak bahawa ayah orang yang paling risau. Boleh ke anak aku jadi seorang isteri? Boleh ke suami dia bagi makan anak aku? Mampukah anak aku bahagia?

Aku rasa better aku stop here, aku kat office ni...takut karang banjir pulak office ni karang.. kepada korang semua, entry ni sekadar memberi peringatan kepada diri aku dan korang semua. If ada salah silap, maaf ya.


Wednesday, 17 October 2012

. . . Foam Party For Child . . .

Salam yeah to my lovely reader.
Korang pernah tak dengar bout "Foam party" or "Bubble Party" kepada sesiapa yang pernah menjadi kaki clubbing, confirm benda tu dah a bit familiar kan? kite tengok sikit gambar dulu ok.



Ok, memang la foam party ni agak safe for child kan? but...how with their mind and eyes?? oushmygod.. benda macam ni tak patut valid for a child. If adult pun tak boleh control their self ok.

Aku malas nak tulis panjang-panjang, just nak tanya pendapat korang.. bagi korang, patut ke kanak-kanak diberikan pendedahan macam ni??

aku share lagi beberapa gambar "Foam Party" ya.. Fikirkan lah...



. . . Harga Organ Manusia . . .

Hai Reader!
Seperti yang aku dan korang semua tahu, isu perdagangan manusia makin menjadi-jadi. Masih selamat ke Malaysia kini? urhhh.. semakin hari semakin menjadi. ada yang sanggup membunuh kanak-kanak untuk penjualan organ, mana letaknya hati korang? sampai ke hati korang tengok budak-budak bunuh tanpa dosa? Ya Allah....

Aku malas nak bebel panjang, masa aku tengah jalan-jalan kat Google Street tadi, aku terjumpa maklumat ni. Korang baca lah sendiri ok, market price for organ-organ.
tak mampu nak menulis, sebak rasanya.


Wednesday, 10 October 2012

. . . Pil Perancang Dan Aunty! . . .

Hai Korang!
Korang tengah buat apa tu? Hope so sihat sentiasa la kan. Sekarang tengah musim la kan...

Today is Wednesday kan? serius aku memang tak reti nak pendek-pendek kan entry.. So, here is my next story.. happy reading yeah!

"PIL PERANCANG UNTUK MAKCIK???"


Seorang makcik yang sudah berusia memasuki bilik doktor. Ketika doktor bertanya maksud kedatangannya, makcik itu menjawab, "Doktor, saya ingin membeli beberapa pil perancang keluarga!"

Sambil menahan tawa, doktor itu bertanya, "Makcik kan sudah lanjut usia, untuk apa makcik membeli pil perancang lagi?"

"Oh, pil-pil itu dapat membuat makcik tidur dengan nyenyak di malam hari."

"Macam mana boleh jadi begitu?"

"Betul, doktor. Setiap pagi saya mencampurkan pil itu ke dalam jus oren anak perempuan saya yang sudah dewasa. Dan di malam hari, saya dapat tidur dengan nyenyak."


P/S : Korang faham tak maksud makcik tu? #RoFL

Tuesday, 9 October 2012

. . . "Aku Dan Kau" Sopan ke? . . .

Hai Kawan-kawan..

Korang apa khabar? harap sihat la kan..sekarang ni tengah musim kan demam kan.. banyak-banyak la minum air, bukan coke jauh lagi float A&W ok! tapi air kosong.

Hmmm..hari ini tiba-tiba aku teringat kat arwah nenek, al-fatihah untuk nenek dan atok aba kat sana ya... -_-

Kalau nenek masih ada, mesti dia marah aku cakap "aku-kau" nenek memang pantang..tak tau kenapa, sebab nenel tak pernah jelaskan, dia cuma akan jawab "semua orang cakap ada sebab" itu je jawapan nenek... well, kalau dalam blog pun nak guna 'kite-awok' or 'i-u' memang kena Boooooo~ kot...

Sebagai orang malaysia, aku rasa penggunaan 'aku-kau' dah bukan lagi sesuatu yang baru kan? dah biasa dah. Mula-mula masa aku nak belajar guna 'aku-kau' memang susah sangat.. rasa macam terbelit-belit lidah.. btw,aku tersangat lah jarang menggunakan perkataan itu, perkataan aku dan kau akan keluar bila aku marah and dengan orang yang mengunakan aku dan kau dengan aku..erkkk..korang faham kan?

Bukannya apa, kita kena sesuaikan diri dengan suasana sekeliling kan? orang dok guna 'aku-kau' takkan tiba-tiba kau nak guna 'awak-kite'? memang kena chop gedik punya nanti. tak salah sebenarnya nak guna 'awak-kite' sebab nampak lebih sopan kan? if kalau tak nak nampak "poyo" kotrang boleh je panggil nama orang tu. sebagai contoh macam aku ngan makcik ct.. aku tak guna 'aku-kau' dengan dia, tak selesa. so,aku panggil dia "makcik or ct" nama komersial..karang aku panggil nama penuh..memang melampau kan? hahahaha....

Ok, sampai sini saja.. aku dah tak larat nak membebel dalam bentuk tulisan. Sekian. Thanks reading.

Wednesday, 3 October 2012

. . . Dah Lupa Cara Bercinta . . .

Hai Reader,
First at all...rindunya nak menulis entry kan...jari-jari ni dah makin tembam sebab tak exercise :'(

Entry hari ni..agak pelik bagi aku jugak..bagi korang tak tau la....korang mesti kenal makcik ct kan?kawan susah senang aku time kat office a.k.a banker kedua aku after mem besau! hohoho...

"Makcik (aku), siti dah lupa cara nak bercinta..seriously! "

Kisah benar ok, aku baru dengar dalam 30 minit yang lepas. aduhai makcik, mula-mula memang la nak gelak je...tapi nanti makcik ct tertouching lak... agak-agak korang la... boleh kah situasi diatas boleh berlaku..

Jawapan aku? semestinya boleh! hahaa..nak tau kenapa? fikirlah sendiri...or korang tanya kat makcik ct..PM aku ok? nanti aku boleh bagi pesbuk makcik ct kat korang...

Well, aku tak salahkan makcik ct kalau dia terlupa...kita ni manusia biasa kan? even benda simple pun kita boleh lupa...inikan pulak benda yang berkaitan dengan hati manusia....

To makcik :-

Makcik, kita doakan yang terbaik untuk anda ok? hope one days, makcik akan jumpa jodoh yang terbaik...let's be the better person together! 

Korang macam mana pulak? korang rasa bercinta selepas nikah lagi ok or tidak?


Monday, 1 October 2012

. . . Untuk Mama . . .

Hai Reader, Entry kali ni agak peribadi tapi aku still nak kongsi dengan korang..
Hmmm...hati aku resah gelisah since malam tadi, aku tak tau kenapa...

Mungkinkah apa yang mem besau luahkan malam tadi membuatkan hati aku masih terusik hingga kini? entah lah......

" tak terbuka or tersentuh ke hati kakak tu bila tengok am ni?"

Untuk Mama a.k.a Mem Besau :-

Ma, tipulah akak if akak cakap tak sikit pun hati akak tersentuh, akak tau apa yang mama maksudkan..tapi akak tak boleh nak buat keputusan..biarlah waktu yang menentukan...akak kosongkan hati ini dan hanya Allah yang ada kat dalam hati ni ma, insyaAllah...akak percaya...if dia ditentukan untuk akak..sebenci mana pun akak kat dia....kami still boleh bersama...mama selalu cakap kan....rahsia Allah tu satu keajiaban yang tak kan pernah terlintas dek akal manusia?

Kepada kawan-kawan yang tau cerita aku dengan dia, thanks yeahhh... jangan risau takkan aku menangis nya tengok Si adam ni...ahahahaha...aku pun dah jatuh hati kat adam mukhriz ni oke..ingat korang jewp? kalau lah ada Mr Pilot yang macam ni, dup dap dup dap jantung aku weyyy.... hahahahaaa...

Oklah, sorry ya...kalau tak suka dengan entry aku kali ni..aku tak mampu nak cakap depan mem besau, taknak kecewakan dia..so,aku menulis...dengan harapan lega sikitlah gelisah kat hati aku ni....


Monday, 10 September 2012

.. Ops! Kekasihku suami orang . . .

Hai Readers,
Dah lama rasanya jari-jari runcingku ini tak exercise untuk menaip entry. Pelbagai masalah yang timbul dan terpaksa aku settle kan.

Entry hari ini, aku nak share pasal LOVE STORY but! bukan sebarangan LOVE STORY ok.

"Opssss..kekasihku suami orang"


Sebagai seorang perempuan, aku turut merasa terpukau dengan apa yang terjadi. kenapa ramai wanita sekarang lebih berminat kepada lelaki yang sudah mempunyai tittle "HUBBY"

Adakah kerana lelaki yang sudah mempunyai keluarga lebih memahami isi hati wanita? 
Mungkinkah??

Wahai lelaki-lelaki yang masih bujang, bangkitlah~ aku mohon, bukankah setiap Hawa tercipta dari Adamnya? 

Pesan aku, kepada wanita yang mempunyai dilema seperti didalam entry aku ni, fikirlah tentang masa depan? korang sanggup ke nak share everything?ikhlas ke hati korang nak berpoligami?sakitttt wooo....

Aku menulis bukan sebab aku nak shoot siapa-siapa...aku cuma nak luahkan rasa hati aku ni. fikirlah.

  • Anak-anak dia yang masih kecik.
  • Hati isteri dia even ko tak pernah kenal wife dia




Cinta memang indah, cinta itu juga buta tapi korang sanggup butakan mata dan hati dan perasaan korang demi satu rasa yang sangat menyakitkan?



Satu perkataan je yang aku boleh tulis... FIKIRLAH.......

Sunday, 26 August 2012

. . . Wanita Malaysia Ranking Ke 3 Curang Di Dunia . . .

Osh my gosh! Pagi-pagi lagi aku dah dengar topik yang sangat HOT & SPICY ok..

okok, aku rasa korang pun dah baca paper kan? #whew~ 

"39% perempuan malaysia curang berbanding 33% lelaki malaysia curang"

Betul ke? macam mana dorang buat kajian? aku nak tau gak..ini tiba-tiba keluar statement macam ni..panas beb! haizzz...

Bagi aku, perempuan takkan CURANG if LELAKI tak start dulu..pendapat korang? ini pendapat aku la..if korang nak kick aku, silalah kick diruangan komen ok? tak kisah la =p


BETUL KE PERATUS LELAKI DIMALAYSIA CURANG HANYA 33% ??????

Friday, 17 August 2012

. . . Selamat Hari Raya . . .


Kepada semua yang mengenali aku Misschenta a.k.a Adeline Aziz..
Dikesempatan ini aku menghimpun sepuluh jari memohon kemaafan andai segala perbuatan aku tidak menyenangkan dipihak korang semua..

Halalkan segala perbuatan aku yang korang tak suka or korang anggap GEDIK! hahahaha...aku menulis mengikut apa yang aku rasa, tak ada kepalsuan dala setiap penulisan aku.

Yang nak balik raya tu, hati-hati ye~ kalau mengantok berhenti dulu pekena kopi ais or ice lemon tea (taste aku) hahahaa...

Oklah, hati-hati dijalan raya oke?

SALAM LEBARAN IKHLAS DARI 
"MissChenta a.k.a Adeline Aziz"

Thursday, 16 August 2012

. . . Pavilion vs Carrefour . . .

Kenapa aku pilih "CARREFOUR"
semestinya sebab barang-barang kat situ mempunyai harga yang berpatutan kan?
kenapa? salah ke? yang kau pandang aku macam tu kenapa?

"pe barang, gaya dah macam PARIS HILTON tapi shopping kat carrefour je, PAVI la babe!"
dengan muka yang pelik, memandang aku dari atas kebawah.
Dalam hati aku, budak ni memang tak sayang mulut. aku tengah puasa ni.

kepada kawan yang tersayang, fyi~ aku memang suka PARIS HILTON but bapak aku bukan nya datang dari HILTON FAMILY. somemore,buat apa nak shopping kat PAVI tu? harga dia 5 kali ganda dengan harga carrefour,giant,tesco,econsave dll ok.

Kita ni sebagai manusai tak perlu la nak bangga diri if kita ni senang pun, selagi boleh jimat..sila lah jimat..duit untuk disimpan bukan untuk dihabiskan time tu jugak. nanti kalau dah tau? takde duit, macam mana? fikir guna otak ok?

sapa yang tak tau PAVI yang dikatakan itu apa :-





If untuk lepak or hang out dengan kawan-kawan aku boleh gagah lagi la kesini itupun NOT ALWAYS. tapi if setakat aku nak beli lingerie, toiletries, baju tidur..aku prefer carrefour lagi. SERIOUSLY ok. 

Buat apa nak berlagak kan? kepada kawan yang berfikiran pelik tu, silalah fikir balik. sekali masuk PAVI tu. paling kurang aku kena bawak RM300 untuk makan SAHAJA. kalau shopping kat MNG?POLO?ZARA?TOPMEN?ORANGE? korang agak-agak berapa banyak pulak aku kena bawak? Botak bapak aku weh..

Duit if hari-hari kena kikis...gunung pun boleh jadi rata kan?
Please be CLEVER la...

Wednesday, 15 August 2012

. . . FIZI & AHMAD DI HOT FM . . .

Salam Semua..
Hari ni pagi-pagi aku dah banjir akibat dengar HOT FM punya pasal.. Ok, bukan salah HOT FM pun cuma aku tabikk lah kat HOT FM sebab berjaya dapatkan dua orang adik a.k.a HERO BARU AKU dalam sekmen pagi dorang.

Korang mesti dah tengok IKLAN BERNAS 2012 kan? kat TV3 iklan tu...tapi tak selalu sangat TV3 mainkan. first aku tengok... banjir beb rumah aku! 2nd time tengok STILL banjir jugak.... haizzzz... tiap-tiap hari lah aku tengok kat youtube, automatik air mata yang jernih ni bertakung...



Ini Ahmad. Berumur 12 tahun.





Ini pula Fizi. Berumur 8 tahun.

Seronok tengok senyum dorang kan? bahagia rasanya. Dorang ni saling melengkapi antara satu sama lain. if nak tengok video dorang boleh lah pergi ke youtube.com 

Comel kan dorang? aku teringin sangat nak jumpa dorang berdua ni...insyaAllah..

Kepada sesiapa yang "unlike" video dorang ni kat youtube... lembutkan lah hati korang tu....

ada hadis menyatakan :-

''sesiapa yang mengusap kepala anak yatim kerana sayang, maka Allah mencatat baginya dengan setiap rambut yang tersentuh tangannya satu kebaikan, serta dengan setiap rambut itu akan menghapus satu dosa darinya dan menaikkan satu darjat"




 Pic credit to : HOT FM website.


Tuesday, 14 August 2012

. . . Jenis Gurl Yg Korang Kena Tau . . .

Hello Sumer =)
Hari ni hari rabu kan? huhuuu... aku sibuk berjalan dan berjalan.. blogwalking la kate kan.. tetiba aku nampak satu artikel ni..

"Type Of Girl"


HARD-DISK Woman:
She remembers everything, FOREVER.

RAM Woman:
She forgets about you, the moment you turn her off.

WINDOW Woman:
Everyone knows that she can't do a thing right, but no one can live
without her.

 EXCEL Woman:
They say she can do a lot of things but you mostly use her for your
four basic needs.

SCREENSAVER Woman:
She is good for nothing but at least she is fun!

INTERNET Woman:
Difficult to access.

SERVER Woman:
Always busy when you need her.

MULTIMEDIA Woman:
She makes horrible things look beautiful.

CD-ROM Woman:
She is always faster and faster.

E-MAIL Woman:
Every ten things she says, eight are nonsense.

VIRUS Woman:
Also known as "WIFE"; when you are not expecting her, she comes,
installs herself and uses all your resources. If you try to uninstall
her you will lose something, if you don't try to uninstall her you
will lose everything............

Wahhhh....letih typing, bukan main...perempuan pun boleh diklasifikasikan macam ni kan?well....actually, we are special right? huhuhu... babai  =')

 

Sunday, 12 August 2012

. . . saya mahu surprise dari MAK DARA . . .



 Hello back!
Kembali disini, aku busy la lately..tahap kesibukan aku tu sampai aku memang tak sempat langsung nak menulis entry panjang atau pendek sekalipun. fuhhhhh....

Berjalan-jalan hari ini, aku nampak sesuatu yang agak menawan hati..mak dara ada surprise u ols...jom lah join! bukan susah pun...jum! jum!


Mak Dara suruh tempek kan satu favourite pic jewp..easy kan? so...memang rugi la u ols lau tak nak join..surprise tuhhhhh....

Hurm....pic apa nak upload eyh...fuuhhhh...





Inilah yang aku pilih ok..u ols macam mana pulak? wehuuu...

Wednesday, 1 August 2012

. . . Korang kenal Mamat Ni . . .

Hye reader!
Dipetang yang indah ni lagi membosankan ni, aku rasa macam nak tengok video mat lufti..

"APA!!!! ko tak kenal matlufti90??"




Ishhhh...dia ni kira pemes gak lah...kegilaan ramai, maybe.....dia comel kot? persoalan.........comel kew? yeah..aku admit dia memang comel + pandai! dalam video dia mesti ada unsur nasihat walaupun nampak kasar dimata orang yang berhati lembut, bagi aku..ok lah...cara dia kena bagi aku..


"kat bawah ni salah satu koleksi yang boleh buat aku gelak sorang-sorang"


video

well, if korang nak tau details pasal dia aku tak tau sangat la kan, tapi yang aku pasti tau aku suka dengan kerja dia, video dia..if tengah jiwa kacau pun...video dia lah yang aku suka tengok..sejuk mata mak ang matlufti oii...

meh sni aku share gambar dia yang kiut miut lagi eyh?



gambar kat atas ni time dorang tengah hiburkan hati sebab kena beraya di over the sea....
to #matlufti90..caya lah sama ang! keep it up ok...lantak pi orang nak kata apa pun kat ang..

Tuesday, 31 July 2012

. . . Kisah "Mak" jemah yang hilang . . .



Pagi tadi aku dah pelik tengok kawan aku yang sorang ni mundar-mandir kat belakang aku, ishh! tak senang hati aku yang tengah membaca status-status terbaru di pesbuk.

Muka dia dah macam hilang punca..nampak pucat seolah-olah darah dalam badan dah habis disedut oleh sang vampire yang durjana!

"kau ni nape jemah?' Jemah ni budak kedah, tua dua tahun dari gua..mekap tebal kalah rozita che wan. Tengok macam kesian nya mukanya tapi kalau tengok lama-lama memang menyampah. ahahhhaaa..aku gurau.

"Mak aku hilang lah alin" dengan sepantas cahaya, muka aku turut berubah..terherot-herot muka aku kehairanan.

"hah! bila mak kau hilang? dah cuba cari?" aku terus tembak jemah dengan soklan-soklan yang takkan bagi chance dia nak bernapas.

"petang semalam..dah merata aku cari...tak jumpa la..aku tak tau nak buat apa lagi" nada seakan-akan nak menangos weh..percayalah cakap aku..

fuhhh..kesian...siapa tak risau if mak ilang...kalau mak aku hilang...macam mana la kan...

Jemah berlalu ke dept. human resources. "nak ambik cuti la tu, biarlah dia perlukan masa untuk cari mak dia" sambil mengelap titis-titis mutiara yang jatuh.

Kira-kira lima belas minit kemudian, aku nampak muka jemah berlari-lari ayam masuk kembali ke dept. kami, muka ceria gila. senyuman dibibir menceritakan segalanya.

"mak aku dah jumpa!" kelegaan jelas terpampang dimuka jemah.

"alhamdulillah.....jumpa kat mana? mak ko ok tak?"

Dan dengan penuh keceriaan, jujur, ikhlas, tawadduk serta wajah disinari warna warni pelangi yang tiada belas kasihan pada gua, Jemah membalas padu :-

"dalam sinki pantry..."

Korang dapat bayangkan muka aku time tuh? *#*(&#^@*#^@#^(!

"Mug la weh! bukan mak! pronunciation macam jahanam!" baik aku angkat kaki sebelum kaki aku naik kemuka jemah.

Sia-sia aku nervous pagi tadi. -..-


"ATTENTION ALL :-   INI ADALAH MUG not MAK or MARK"




Thursday, 26 July 2012

. . . Meh sini kalau BERANI . . .

Hye kembali!
Korang mesti pernah dengar pasal 

" The Tallest Water Slide in the World "

Semalam ada sorang kawan aku email gambar-gambar slide tu....gila korang.....soklan pertama yang melintasi arena pemikiran otak aku yang bijak ini adakah....

" kau cukup berani nak naik slide ni? "

urghhh! sesungguhnya aku mengakui yang aku tak akan naik slide ni even diupah berjuta-juta pun..melainkan aku terdesak and dorang bagi aku ubat tingtong BIUS yang boleh mematikan segala urat saraf aku untuk seketika...

Meh sini aku share gambar-gambar yang aku dapat semalam.
by the way credit to #MissEmma.
^_^ Thanks cayunk.


Dari jauh pun aku dah kecut perut tengok weh!


Ambik....korang nampak tak betapa curamnya waterslide ni...kalau dikira ikut formula fizik
(berat+ketinggian=had laju)
korang agak-agak betapa lajunya slide ni kalau aku adalah penumpang nya....


Starting point bebeh....


Wohoooo! yang ni aku tak tau nak cakap apa dah...hanya orang itu sahaja yang dapat merasainya....
sila tanya dia oke,bukan saya. -_-'


Korang bayangkan if masa turun tu korang tak masuk dikawasan yang betul? final destination weh!


ini tempat aku...dimana aku hanya akan bermain-main ditepi-tepi kolam ini....confirm selamat!
fuhhhhhhh..lega makkkkk...

. . . Wujud Lagi Ke . . .

Salam jumaat semua...

Korang pernah dengar pasal Restoran Malaysia Negara Ku tak?
sepanjang aku hidup dekat sini yang dekat dengan shah alam..baru hari ni aku dengar pasal restoran ni...adakah aku terlalu tidak mengikuti perkembangan semasa?? Oh No....kesian ko alin....

Restoran ni buat offer RM2 untuk sekali berbuka puasa...sama ada buffet or apa aku tak tau...yang aku tau.....kita kena tunjukkan MyKad untuk memastikan yang kita betul-betul warganegara...

Dengan dua ringgit tu..pelanggan boleh menikmati nasi putih dengan 3-4 jenis lauk bersama segelas air...jangan tanya aku kualiti masakan nya....sebab aku tak pernah masuk and aku baru tau pasal kewujudan kedai ni...

Meh sini aku share gambar yang aku dapat dari En. Google ^_^


 Ni lah bentuk rupa kedainya...kalau aku salah aku mintak maaf oke :)


Makanan dihidangkan macam dekat hostel :)


Lepas makan sila basuh pinggan oke? jangan expect korang dapat service fine dining lak 
=p


Wednesday, 25 July 2012

. . . 10 perkara yang buat aku geram . . .


 Hye Reader..
Alhamdulillah....dah masuk ramadhan ke enam...aku masuk je office, aku nampak gambar kat fb yang buat aku macam excited nak tulis entry hari ni....opsssss..panjang lebar lak introduction aku...

Entry hari ni nak citer pasal "10 rude malaysian habit" seriously, bila tengok gambar ni...aku geram sorang-sorang...ntah lah! maybe aku memang selalu jumpa dengan orang yang ada "ugly habits" ni...

kita bermula dengan :-

10) Being late.
* Salah satu tabiat yang boleh buat orang marah dan juga boleh menjatuhkan air muka sendiri.
Sebagai manusia aku rasa kita patut "punctual" supaya orang lain juga menghormati kita. aku punya perangai, aku tak suka tunggu orang dan aku pun tak suka buat orang tunggu aku. Muktamad!

9) Lepas tangan.
* Ok, ni lagi satu sikap.pengguna dipasaraya besar seperti Jusco, Tesco, Carefour dan lain-lain. Kemudahan troli digunakan, tapi tak pandai nak berterima kasih. aku tau memang lah ada 'bangla' akan tolong kutip troli-troli tu but tak salahkan kalau kita letak troli tu ditempat yang betul. bukan berseoah-sepah ditempat parking? kan?

8) Ucapan terima kasih (THANKS)
* Orang buat baik, tolong kita dan bantu kita. bagi kita senang, apa salahnya cakap "thanks" bukan susah pun..if nak cakap "terima kasih" tu macam panjang sangat, cakap je "thanks" mudah dan ringkas kan? bukan kena bayar pun nak cakap "thanks" tu.....

7) Tutup pintu lif
* Hurm....kalau aku memang aku sound orang macam ni, pernah sekali tu..mem besau pergi ke satu building gov. and lift cuma ada 3 orang jew..aku rasa lift tu boleh naik dalam 15orang...mem besau sikit punya berlari-lari suruh orang tu tunggu....dengan selamba orang tu tutup pintu lif padahal dorang nampak and pandang mem besau yang boleh dipanggil aunty sedang berlari ke pintu lift! wadefak r...aku jumpa ko...memang aku kepit kepala kau kat pintu lift tu.... PERANGAI MACAM ^%&^!%#&!%#% NI PUN ADOOOO?

6) Gangguan telefon bimbit
* Yeah...ini lagi satu makhluk, kat office aku ni sebagai contoh...punya bising and suk sibuk pasal dept. aku pasang radio....TAPI! sekali handphone dia bunyi...baby dalam perut pun nak tutup telinga ok...seriously aku tak TIPU...kepada ang yang tak sedar diri, silalah perlahankan volume ringtone anda yang macam **&^(*)(*%^^&*!! tuh... aku mintak tolong sangat-sangat..

5) Penumpang LRT/BAS
* If kita naik LRT/BAS kita akan nampak sign board

"sila bagi laluan penumpang untuk turun dahulu"

adakah ianya terlalu susah untuk mematuhinya? demi keselamatan diri masing-masing kan?if ikut apa yang singboard tu cakap..insyaAllah...tak ada apa-apa yang buruk akan jadi...bagi laluan kat orang...jangan nak berebut-rebut....

4) Keutamaan bagi perempuan mengandung & Warga Emas.
* Dalam tv kan selalu keluar iklan, bagi keutamaan kat dua golongan ni..tapi aku tengok, ada jewp yang buat muka tak bersalah bila nampak nenek-nenek yang kat tangan penuh dengan barang tapi kena berdiri padahal sebalah nenak tu remaja umur 20++ ergh!

3) Parking ku dicuri!!!
* Aku dah bagi signal, sikit punya cantik...tiba-tiba ada pulak satu kereta ni dengan selamba cross aku dan masuk ke parking yang aku tunggu lama tadi tu...sabar jela weh....if mem besau tak ada sebelah aku, memang kena dah orang tu..kalau korang kena macam ni..apa korang nak buat?

2) Sila tengok signboard "DILARANG"
* Masalah yang agak besar jugak bagi aku, terutama dekat petrol pump....kebetulan kereta aku bersebelaha dengan kereta pakcik ni....dah lah enjin tak tutup...itu memang dah teruk....lepas tu dia bantai bergayut! selamatkan aku ya allah (sepanjang aku tengah isi minyak) yang paling aku rasa nak terajang muka pakcik tu...dia slumber keluarkan rokok and smoking....aku buat muka ketat masa dia pandang aku dengan penuh senyuman 'bodoh' dia.... kepada pakcik "pakcik,saya tahu pakcik hidup dah lama, tapi saya baru hidup 22 tahun pakcik...tolonglah pakcik....."

1) Memandu dengan bahaya.
* Aku rasa ini adalah benda yang paling-paling aku sakit hati sekali tahap dewa la.....aku rasa semua orang yang ada lesen kereta tahu cara pemanduan kereta kan?macam mana nak potong kan?memotong disebelah kanan kan? bukan kiri kan? pastu if nak tukar lorong kena bagi signal first la brader! wa tau lu terer bawak kereta tapi lu jangan nak bahaya kan nyawa gua sekali brader! haish...lepas tu bila jem, ada pulak yang tak reti sabar....asyik nak main hon jew....letih aku weh bawak kereta kat area jem ni....baik aku jalan kaki lagi bagus...

P/S: thanks to the pic yang bagi aku inspirasi for tulis entry today. credit to En google.

Friday, 20 July 2012

. . . JOM TAMBAH GENG BLOG . . .

Hi Readers!
Petang jumaat ni sedang aku berblogwalking ang jogging..
aku ternampak satu contest "JOM TAMBAH GENG BLOG"
Wahhhh..loke great kan? hadiah yang ditawarkan pun lumayan jugak..

here we go!!!


Jum lah join? atleast dapat tambah follower kan?
syarat dia pun tak susahkan kot sebab aku pun dah berstatus
"follower dia"


kawan-kawan aku yang boleh anda intai-intai :


dan ini juga

Wednesday, 18 July 2012

. . . Iklan yang Touching Abes . . .

Aku baru lepas baca entry di Blog Mak Dara, sekarang ni mak dara tengah busy menemankan suaminya yang tercinta buat penggambaran iklan..tiba-tiba aku teringat dekat satu iklan PETRONAS...iklan tu if aku tengok banyak kali pun..confirm boleh nangis...

"ABAH DAH PAKAI LAMPIN"

Ni lah ayat yang aku boleh ingat, menantu dia memang ada masalah...mintak dijauhkan lah suami aku tergolong dari 'pattern' macam ni...well kasih sayang seorang ayah tu tak ada tandingan kot...

Setiap kali ramadhan aku akan tunggu iklan dari petronas....
jom layan..... :'(

video

. . . Jom sertai Bloglist Ramadhan Askrie Hishamuddin . . .

Morning Uols...
Pagi ni aku nampak  "Askrie Hishamuddin" buat bloglist for ramadhan..
so, aku rasa aku wajib join! huhuuu...

Ramadhan tinggal satu hari lagi...
alhamdulillah..aku jumpa lagi ramadhan ni...
(lap air mata guna lengan baju)

So, come on! join this "RAMADHAN BLOGLIST" semoga bertambah lah kunjungan tetamu blog aku ni....





Salam Ramadhan dari aku...

 

. . . Mak! Rombongan Meminang! . . .

18/07/2012@1627hours.

Kepada sesiapa yang masih lagi menunggu rombongan meminang..korang bolehlah bersiap sedia ya...baca entry aku ni, if nak lagi serious...take note...

1) BUAT MUKA COOL. DILARANG GELABAH!

ok,aku faham...if first time ada rombongan datang meminang, tahap darah korang akan melampau-lampau naiknya...lumrah manusia...tapi jangan nampak sangat...mana lah tau kan, rombongan tu untuk adik korang...or orang tersalah parking kat rumah korang...kan dah malu...tapi aku rasa zaman sekarang ni...rombongan meminang pun dah plan awal-awal kan?

2) DUDUK DALAM BILIK DIAM-DIAM

ni lagi satu, ada satu tabiat..dah tau orang nak datang meminang....time tulah korang haus...time tulah korang nak pergi toilet...time tulah korang nak borak dengan kawan-kawan korang sampai orang yang tengah bincang kat luar tu pun boleh lari focus..AMARAN ya....kepada sesiapa yang berani melakukan begini...

3) SEDIAKAN MINUMAN

bakal mak mertua ni dah tak macam dulu-dulu..siap suruh masak nasi dagang lah...pasembor lah...dodol lah...anyam ketupat lah....aku rasa mak mertua zaman sekarang ni..cukuplah sekadar dia dapat rasa air minuman yang korang buat untuk dia...itupun dah cukup berharga kot...MAYBE ok..bukan CONFIRM...jangan korang excited sampai buat air boleh kaki dah lah...tersedak mak mertua korang nak dapat menantu yang HANTU GULA...

4) HIDANGKAN AIR DENGAN PENUH SOPAN

time korang nak hidangkan air tu...jangan la korang halakan bumper korang yang cantik debom tu kat muka para tetamu atau mak bapak korang sendiri...kita kan ada budaya...budaya kita cantik maaaa...tak salah sopan santun even sekejap pun...

5) JANGAN NAK MENYAMPUK! JAUHI MENYIBUK!

hhahaaaa...ini yang paling menyakitkan hati. jangan pernah sesekali terlintas pun dalam kepala otak korang untuk masuk dalam diskusi family...even korang dan pasangan dah rancang 50ribu sekali pun..korang tau kan...once korang menyampuk...korang akan nampak BURUK PERANGAI depan mak mertua korang tuh..rilek la beb, tak dapat hantaran mahal pun takpe...korang bukan nak jual diri kan? ~_~

ok lah! aku nak dengar lagu..mana tau dapat inspirasi lagi nak menulis for today ke kan? hahahaaa..
Chekidauttt..




. . . dan sesaat aku terdiam . . .

Hello! Hello!
Harini hati aku terpanggil nak tulis entry ni...tak tau kenapa...bagaimana.....jari ni laju menaip...mungkinkah? alhamdulillah.....

Bukan salah ibu-bapa kalau semua ini terjadi....tapi??
aku sendiri tiada jawapan yang pasti....

 
Kanak-kanak dinegara kita....main kahwin-kahwin...
aku pun dulu macam ni jugak! hahahahaa...
bila dah besar ni....aku termenung sendiri....

.
.
.
.
.
.
.



Kanak-kanak dipelestin, bermain mati-mati jihad...
ini yang mereka inginkan..ini yang mereka terapkan....


P/S: perjalanan aku masih panjang.....tapi aku sendiri tak pasti berapa panjangkah perjalanan ini.

Tuesday, 10 July 2012

. . . Kisah Hup Seng & Milo . . .


*Gambar diatas menunjukkan betapa susahnya aku dan Cik ct dalam meniti minggu yang serba serbi susah ni :'(

"Musim hujan + Tak ada kereta" 

Merupakan sati masalah yang paling besar buat kami berdua..nak naik motor Cik ct..hujan taknak berhenti,kami terpaksa melupakan niat kami untuk merempit dipagi hari...

Akhirnya kami terpaksa menelefon Cik Amoi untuk mengambil kami dirumah masing-masing..credit to Cik Amoi...

Lepas tu tak sempat nak singgah tapau breakfast, nasib baik Pantry office ada stok milo and biskut..kalau tak hari-hari kami akan dipenuhi dengan acara "termenung" akibat kelaparan yang melampau....
 

Dalam susah macam ni, kita boleh tahu mana kawan dan mana hi-hi bye-bye...

Entry ni juga merupkan entry peribadi yang aku saja nak tulis untuk berkongsi dengan reader...sorry la kalau korang menyampah..tapi ni je cara untuk aku berterima kasih dengan Cik Amoi & Makcik ct....

Ok,sekian. 
aku nak makan biskut diatas....